samrenee.reismee.nl

Viva Bolivia!

Eerst een treurige melding over verloren foto´s. Een memory card van de camera is gecrashed en daardoor zijn er foto´s verloren gegaan. Na een hele avond gekkenwerk op de computer waren ze niet meer te redden. De schade is gelukkig beperkt gebleven, het betekent dat er foto´s weg zijn van het laatste deel van de trip op Salar de Uyuni en zoals ik jullie in m´n vorige blog had beloofd, zo ook de komische foto´s op de zoutvlakte... Ik zal nog even rondvragen of we nog foto´s ervan van anderen kunnen krijgen. Verder zijn ook de foto´s van Potosi verloren, met onder andere de foto´s van Sam in de mijn! Balen, balen!

Toen we met de bus in Sucre aankwamen, werden wein een warme omhelzingverwelkomd, maar niet heus. Het was het één grote droevenis, het regende keihard en dat hadden we al lange tijd niet meer zo meegemaakt. We vreesden al meteen voor het regenseizoen en of we misschien niet wat regenjassen moesten kopen, maar gelukkig hebben we sindsdien al geen druppel meer gezien!

De volgende dag, in de warme zon, kwamen we erachter wat voor een leuk stadje Sucre is! Het centrum staat vol met witte, koloniale huisjes en het oogt heel gezellig. Tegenover onze hostel was De Mercado, al vanaf Potosi was ik verliefd geworden op de typische Boliviaanse, overdekte markten die ieder Boliviaans stadje geloof ik wel heeft. Je kunt er echt álles kopen! Van hele stukken vlees van hele, ontvelde dieren die aan een haakje hangen, pasta en rijst in levensgrote zakken tot aan de tweedehands boekjes, electrische apparaten, noem het maar op! Maar niet te vergeten, het belangrijkste, in het midden van de overdekte markt staat het vol met stalletjes met fruit, heeeel veel fruit. Je kon er alle soorten, verse sapjes laten maken en voor 80 cent kreeg je een bak vol met alle soorten fruit die je kunt bedenken met slagroom. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat ik hier elke dag te vinden was! Wat fijn die vitamientjes!

Die dag zijn we naar de rand, bergopwaarts, van Sucre gelopen. Vanaf daar hadden we een mooi uitzicht over het hele stadje. Voor lunch ontdekten we een heel fijn restaurantje waar we sindsdien 4 keer zijn wezen eten in slechts twee dagen... ´s Middags gingen we naar een museum waar ze onder andere allemaal verschillende soorten maskers uit verschillende gebieden van Bolivia lieten zien. Deze maskers werden gebruikt om vreemdeling af te schrikken en te verjagen. Het zag er indrukwekkend uit. Verder liet het museum ons meer zien over stammen in Bolivia en de historie. Sam ging daarna voetbal kijken in een Nederlandse tent. Jaja, ze zijn echt overal! Na de talloze Nederlanders op straat liepen we die ochtendvoor ontbijt een tent binnen en werden we verwelkomd met ´ga zitten!´ Het is niet te geloven.

´s Avonds gingen we uiteten in hét restaurantje, waar we ons de hele avond hebben zitten vermaken met, jawel, Yahtzee! Ze bleken hier het spelletje te hebben en deze reizigers zonder enig spel op reis konden dit wel gebruiken. Ik heb me deze avond prima vermaakt, aangezien ikde 5 spelletjes Yahtzee achter elkaar had gewonnen en ik mocht meemaken hoe Sam niet tegen z´n verlies kon! ´Pf, het is toch gewoon een kansspel...´ De volgende ochtend hadden we hier ook ontbijt en werd het spel natuurlijk weer tevoorschijn gehaald en ja hoor, Sam had na 2 spelletjes eindelijk een keertje gewonnen!

´s Avonds zouden we alweer vertrekken uit dit leuke stadje, dus na een dagje extra genieten van Sucre, zouden we weer de nachtbus pakken. Eigenlijk voor het eerst deze reis kwamen we er niet zo goed uit wat we zouden doen. Naar een ander stadje, Cochabamba, midden in Bolivia gaan of meteen door reizen naar La Paz, waar een heleboel dingen te doen zouden zijn... We besloten meteen door te gaan naar La Paz, zodat we genoeg tijd hebben om van alles te doen. Ik was blij dat de Boliviaanse bussen de airconditioning ´s nachts nog niet hadden uitgevonden, zodat ik een keertje lekker kon slapen in een nachtbus zonder wakker te liggen van de kou!

Zondagochtend vroeg kwamen we aan in La Paz en wat een aankomst! Ik had net mijn ogen geopend en ik had al meteen een uitzicht vanaf boven over heel de stad! De stad ligt helemaal in een dal tussen de bergen en de bus kwam aan vanaf boven en reed zo de hele ringweg af om de stad heen. Prachtig! Verward om 7 uur ´s ochtends stapten we de bus uit en stonden we ineens midden in La Paz, weer op 3800 meter hoogte! Tot dusver dacht ik dat La Paz de hoofdstad was van Bolivia, maar dat is niet zo, dat is Sucre. Toch wordt er gezegd dat La Paz de hoogst gelegen, echte grote, stad ter wereld is. Zondag gingen we natuurlijk de stad bekijken en het was toch een beetje gewenning weer allemaal. We hadden hele goede verhalen gehoord over de stad en daardoor viel het wel een beetje tegen. Het zag er verpauperd uit en ik kreeg wat terugblikken van Sao Paulo, maar we hadden natuurlijk ook weer de mazzel dat het zondag was. Dat is natuurlijk zondag rustdag in Zuid Amerika! Die dag hielden we ook een lange, typische Zuid Amerikaanse, siesta, om het een en ander van slaap in te halen. ´s Avonds gingen we naar de bios, dat moesten we alleen al vanwege de goedkope prijzen in Bolivia nog een keertje doen! Niet normaal dat je in Nederland vijf keer zo veel duurder uit bent als je naar de bios gaat.

Gister zijn we naar het Coca museum geweest, dat echt onwijs interessant was! Coca bladeren gebruiken wij om beter tegen de hoogte te kunnen, door erop te kauwen en in one wang te stoppen. Maar coca is veel meer dan dat, het wordt al eeuwenlang gebruikt door de Bolivianen en het is onwijs belangrijk in deze cultuur. Coca wordt gebruikt voor spirualiteit, gezondheid en heeft lange tijd de hele Boliviaanse economie gedomineerd. Het was en is nog steedsvooral belangrijk geworden door de mijnwerkers, zij hebben het nog nodig om het werk aan te kunnen en dat vroeger wel 48 uur achter elkaar zonder te eten! (Nee, het blad alleen heeft écht niet hetzelfde effect als cocaine.....) Verder zagen we wat er allemaal is ontstaan uit het blad. Onder andere cocaine, hoe het wordt gemaakt en wat het effect is op het lichaam en de cultuur. Zo ook dat Coca Cola, het beroemdste drankje van de hele wereld, wordt gemaakt van het blad (...en dat er vroeger echte cocaine in cola zat, maar dat dat verboden werd). En natuurlijk niet te vergeten, mate de coca. Niet te verwarren met mate, maar het is gewoon thee van het coca blad en erg lekker iedere ochtend bij het ontbijt! ´s Middags nog door de stad heen gestruind, waar ook hier weer allemaal demonstraties waren! Net zoals vandaag ook weer trouwens. De belangrijkste weg door de hele stad heen is afgezet.

Vandaag pakten we een busje naar de Valle de la Luna. De busjes hier zijn echt een verhaal apart! Een klein busje, een schildersbusje zoals Sam het noemt, wordt helemaal volgestopt met allemaal mensen en dat net zoals een Nederlandse bus een vaste route rijdt. Maar deze busjes zijn zo klein en verpauperd met stoeltjes en worden soms wel volgepropt met 18 mensen! Het is echt een vreselijk komisch gezicht. Als ik er tussen zit voel ik me net een lid van zo´n Marokkaanse familie die met de meubels en al op het dak op vakantie gaat! Van achter is het ook geen gezicht als je al die koppies ziet en dan ook nog eens al die typisch Boliviaans gekleden vrouwen! Ik ben er nu wel weer een beetje achter dat je een stad echt een beetje moet leren kennen, La Paz heeft nu al bij mij een positiever beeld dan in het begin. Bij Buenos Aires had ik dat ook, je moet het leren waarderen. Sam en ik zijn er wel over uit dat we zo onderhand wel al genoeg steden hebben gezien. De geweldige steden, zoals Rio, BA, santiago en La Paz hebben we nu al zo onderhand wel gehad! Na de afgelopen twee weken in de kleine dorpjes in de mooie natuur, is zo´n stad als La Paz wel weer echt wennen. Sam en ik verlangen nu alweer naar de mooie natuur, knusse stadjesengaandit de komende weken dan wel echt extra op te zoeken!

Vandaag dus Valle de la Luna, het prachtige busritje door de stad en de stad uit bracht ons dieper het vallei in en kwamen we weer voor mooie natuurwonderen te staan! Een soort maanlandschap dat aan de andere kant prachtig over een deel van de stad heen kijkt.

En... Sam en ik hebben kaartjes voor het concert van David Guetta vanavond in het stadion van La Paz! Op het moment de beste DJ van de hele wereld. Zin in!

robert

Das toevallig, yahtzee is hier ook hot! Leuk spel als je wint, dus Renée, weet je wel wie het hier niet naar z'n zin heeft..Relax Sam..er zijn momenten waarop de tegenstander verslapt, die moet je herkennen en dan bijten.
Variatie daar gaat het allemaal om in het leven, de natuur en de stad, heerlijk contrast en elk met z'n charme. Weg met de eenkennigheid!
Bam...en daar is David Guetta..have fun!

Tante Toos

Hi Renee,

Ik ben er inmiddels achter dat haast geen enkele man tegen zijn verlies kan. Helemaal niet als er een vrouw wint. :) Kusss

Sampa

Zo, dat is weer een aardig gevuld nieuw hoofdstuk van jullie vakantieverhaal. Leuk ook dat jullie naar het cocamuseum geweest zijn. Had op de lagere school een klasgenote die Coca als voornaam had. Vond dat toen wel apart. Haar tweede naam was Ine. Zonder gekheid: het eerste is waar, het tweede verzin ik maar even bij.
Benieuwd naar verhaal over concert David Guetta in LaPaz: een soort Sensation 'alle kleuren van de regenboog'?.
Groeten!.
Sampa

mams

Wij hebben het ook een keer gehad dat de sd kaart crashte, weet je nog (vila nova , spanje).
Zou je sd kaart niet weggooien, misschien dat je hier nog meer terug kan halen. Trouwens we hoorden toen van een fotograaf dat de gegevens verloren zijn gegegaan omdat we niet hadden geformateerd. (in je menu van het fototoestel te vinden) Als je niet zou formateren kan het zo weer gebeuren dat je al je gegevens kwijtraak. Het is maar even een kattebelletje!! xx mams